Kuchyně
...aneb trochu kulinářského potěšení. Ponořte se do tajů řecké kuchyně a ochutnejte některou z místních specialit Zakynthosu.
Ať již se za tradiční kuchyní vydáte do hlavního města, na Bóchali, poloostrov Vasilikós nebo do některé z horských vesniček, jistě nebudete zklamáni.
Pokud nese podnik označení „παραδοσιακή κουζίνα“ (tradiční kuchyně, čti paradosiakí kouzína) nebo „σπιτικό φαγητό“ (domácí strava, čti spitikó fajitó), je to trefa do černého.
Z kulinářských skvostů ostrova Zakynthos zkuste třeba nadívaného kohouta (kókoras yemistós sto foúrno), králíka v úpravě kounéli stifádo (dušené maso na cibulkách s rajskou omáčkou) nebo kokkinistó (téměř totéž, ale bez šalotky), grilované plněné lilky v úpravě melitzánes skordostoúmbi (se zeleninou na česneku) nebo papoutsákia (s masem a bešamelem). Oblíbené je yiuvétsi (jehněčí s těstovinovou rýží) nebo avgolémono (silný slepičí vývar s citrónem a vejcem). K tomu ještě choriátiko psomí (selský domácí chléb) a dópio krasί“ (místní víno).
Bezradným jistě pomůže možnost nakouknout ke grilu nebo do kuchyně, i zde ještě potkáte taverny, kde je ještě pohled pod pokličku běžným jevem. Mimo oblíbené řecké sladkosti můžete jako sladkou tečku ochutnat třeba koláč bougátsa (vypadá jako taštička z lístkového těsta plněná krémem).Dostanete-li chuť na „φρέσκο ψάρι“ (čerstvou rybu, čti frésko psári), vyjeďte si do Límni Kerí nebo Pórto Róma na konci poloostrova Vasilikós, pravá psarotavérna (hospůdka specializovaná na ryby a plody moře) přece stojí na mořském břehu…